niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik Londyński - Prosty i pyszny

Szczerze to nie za bardzo lubię nasze polskie serniki. Ja nigdy nie robiłam, ale gdzie bym nie jadła zawsze był suchy. Ten natomiast jest bardzo prosty, nie trzeba siedzieć nad maszynką do mielenia a konsystencja jest boska! Aksamitny, kremowy, wilgotny, rozpływa się w ustach. Pycha!

Przepis zapożyczony stąd, lekko zmodyfikowany - robiłam wiele razy więc jest porządnie przetestowany.

Przepis na tortownicę 20 cm. Koniecznie trzeba piec w tortownicy (blasze z otwieranymi bokami). W innym przypadku trudno będzie nam wyciągnąć ciasto.

Oryginalne składniki spodu:

  • 150 ciastek / herbatników / biszkoptów 
  • 75 g roztopionego masła

Składniki spodu, moja modyfikacja:

  • 75 g kruchych ciastek lub biszkoptów
  • 75 g roztopionego masła
  • 75 g startych orzechów 


Składniki masy serowej:

  • 500 g tłustego sera (testowałam kilka, najbardziej pasuje mi Delfiko z Kauflandu, ma 25% tłuszczu)
  • 150 g cukru pudru (ja daję domowy waniliowy cukier)
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki ekstraktu cytrynowego (domowego)

Składniki polewy:

  • 145 ml śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)

Sposób przygotowania:
1. Należy rozkruszyć herbatniki (ciastka), orzechy (ja trę na tarce o drobnych oczkach w Kitchen Aid). Rozpuścić masło,wymieszać z ciastkami (powinien powstać "mokry piasek"). Wyłożyć dno tortownicy, wstawić do lodówki. 
2. Do sera dodać cukier, utrzeć a następnie dodawać (po jednym) żółtka i w dalszej kolejności jajka, na końcu ekstrakt waniliowy.
3. Włączyć piekarnik, na dno wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
4. Masę serową wylać na nasz spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na pojemnik z wodą.
5. Piec 40-45 minut, wylać polewę (wymieszać śmietanę z cukrem) i piec jeszcze 10 minut.
6. Wyjąć i studzić w tortownicy ok. 5 godzin (najlepiej zrobić sernik wieczorem i odstawić do następnego dnia). 

P.S. Nie mam zdjęcia całego ciasta, bo zbyt szybko znika i za każdym razem nim się zorientuję zostają pojedyncze kawałki ;)





5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak smakuje :) Moja mama zawsze robi na święta sernik, ale na spodzie z ciasta kruchego :) Ps. na Twoje pytanie odnośnie kominka z motywem lawendy odpowiedziałam pod postem na moim blogu:) Dzięki za odwiedziny! Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, uwielbiam serniki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Na spodzie z kruchego ciasta ten chyba by nie wyszedł z powodu pieczenia w kąpieli wodnej. Teoretycznie tortownicę powinno się zabezpieczyć folią i taki zestaw wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą. Ja jednak za każdym razem (trochę z lenistwa, trochę ze strachu) wstawiam tortownicę nad pojemnikiem z wodą. Obawiam się, że kruche ciasto mogłoby tego nie wytrzymać a bynajmniej mogłoby przestać być kruche :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sernik w każdej postaci, dlatego na pewno skorzystam z tego przepisu :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam Cię! Korzystaj, komentuj!