piątek, 24 października 2014

Makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym

Przepyszne, wbrew pozorom szybkie - więc dla głodnych dzieci czy męża w sam raz. W sam raz po powrocie z pracy, gdy czas i pusty żołądek nagli.
Czas przygotowania: 20 minut
Koszt:


Składniki:
- opakowanie szpinaku (u mnie baby szpinak 250g)
- 1 filet świeżego łososia*
- małe opakowanie śmietanki 30% (200g)**
- ząbek czosnku
- mała cebulka lub pół większej

* może być łosoś wędzony, ale nie w plasterkach tylko kawałek wędzonego na zimno
** może być mniej tłusta, np. 18% , ale moim zdaniem wtedy smak traci na wartości.

Wykonanie:
1. Włączyć wodę, posolić, ugotować makaron, a w międzyczasie:
2. Z łososia usunąć skórę, pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej przeznaczonym do ryb, aby nie porozrywać ryby.
3. Pokroić cebulę, usmażyć, dodać pokrojonego łososia, posolić. Smażyć aż łosoś będzie ładnie zarumieniony z każdej strony - mieszać aby nie przypalić. Dodać połowę śmietany i dusić minutę.
4. Do rondelka dodać szpinak, dusić aż szpinak się "zredukuje" co jakiś czas mieszając.
5. Do pozostałej śmietany w kubeczku dodać płaską łyżeczkę mąki. Dodać do potrawy, dusić aż sos zgęstnieje a mąka się zaparzy. 

GOTOWE!



1 komentarz:

  1. wygląda przepysznie ! Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad ! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam Cię! Korzystaj, komentuj!